Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Αν δε φας το ψωμί σου, δε πάει καλά η μέρα;;

Είσαι και εσύ από αυτούς τους ταπεινούς ψωμάδες; Αν δεν έχει ψωμάκι το πρωί δε κυλά καλά η μέρα σου,ε; Γιαυτό λοιπόν επειδή σε σκέφτομαι και σε συμμερίζομαι και σε αγαπώ, σου δίνω έτσι 2 εναλλακτικές να γίνει πιο ενδιαφέρον το ξύπνημα ή τέλος πάντων ένα σνακ τύπου all time classic!!
Ψωμί με σοκολάτα και μπαχαρικά!! θα χρειαστείς τα παρακάτω:
• 200 γρ. τσιπς ή σταγόνες σοκολάτας
• 150 γρ. ζάχαρη, ακατέργαστη
• ½ κ.γ. κανέλα σκόνη
• ½ κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη 
Για να το πάρεις και στο πιάτο σου πρέπει:

Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μία φορά και την έχουμε «χαλάσει» (βήμα 5), προσθέτουμε σε αυτήν τις σταγόνες σοκολάτας, την ακατέργαστη ζάχαρη, λίγη τριμμένη κανέλλα και λίγο τριμμένο γαρύφαλλο. Ζυμώνουμε καλά, χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη και τα βάζουμε σε 3 φορμάκια ή σε περισσότερα πιο μικρά. Αφήνουμε τα ψωμάκια να φουσκώσουν για 20 λεπτά, σκεπασμένα με μια πετσέτα κουζίνας.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC και ψήνουμε τα ψωμάκια για 30 λεπτά.

Αν δε σας εξυπηρετεί ή δεν έχετε ζύμη για ψωμί ολικής ή βαριέστε τη διαδικασία φούσκωσε - ξαναφούσκωσε έχω μια τεμπέλικη,τσαχπίνικη λύση !! Βάλτε σε ένα μπολ ένα κουτάκι μπύρα (από αυτή που κάνεις το μπυρόκοιλο,ναι! αυτή που πίνουμε) και προσθέστε σιγά σιγά ζυμώνοντας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (τύπου φαρίνα) - μία συσκευασία (500γρ αλεύρι για τα 330μλ μπύρα περίπου υπολογίστε), μια πρέζα αλάτι και έτσι έχετε εύκολα και γρήγορα ζύμη για ψωμάκι, την οποία καλό είναι να αφήσετε να ξεκουραστεί και λίγο αλλά και αμέσως να τη ψήσετε θα είναι μια χαρά-το έχω δοκιμάσει!! 
υγ: Συνήθως εμένα μου κολλάει λίγο στα χέρια καθώς τη πλάθω και για να το αποφύγω,τα αλείφω με λίγο λαδάκι στο τελευταίο χτύπημα της ζύμης!!

Και για όσους είναι του αλμυρού fan..πάρτε κι εσείς τη δόση σας !!

Man’oushe , χρειάζεστε και γράψτε : 
Για τη ζύμη:
360 γραμμ. σκληρό αλεύρι
150 γραμμ. μαλακό αλεύρι
2 κ.κ. αλάτι
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.κ. ξερή μαγιά
250 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
15 ml ελαιόλαδο
 Για τη γέμιση:
250 γραμμ. ξινομυζήθρα
250 γραμμ. μυζήθρα γλυκιά
2 κ.σ. φύλλα φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Και για να το γευθείτε ακολουθείστε τα βήματα με προσοχή..
Για τη ζύμη: Σε μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και την αφήνουμε για 3 λεπτά. Βάζουμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη το αλεύρι, κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με το χέρι. Ζυμώνουμε για 5-10 λεπτά, έως ότου η ζύμη γίνει ελαστική.
 Λαδώνουμε ένα γυάλινο μπολ, βάζουμε μέσα τη ζύμη και τη σκεπάζουμε με μια καθαρή νωπή πετσέτα. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί μέσα σε κρύο φούρνο για 1½-2 ώρες. Στη συνέχεια, βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο, την «μπουνίζουμε» λίγο ακόμη, πλάθουμε ένα μπαστούνι και το χωρίζουμε σε τέσσερα μέρη. Τα σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστούν για ακόμη ½ ώρα.
 Γέμιση-ψήσιμο: Βάζουμε ένα ταψί στον φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 220οC. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε σε φύλλο τα «μανουσάκια» πρώτα με την παλάμη μας και μετά με τον πλάστη, δημιουργώντας δίσκους διαμέτρου 25 εκ. και πάχους 6 χιλ. Βάζουμε σε ένα μπολ τα τυριά και τον δυόσμο και τα ανακατεύουμε με πιρούνι. Μοιράζουμε το μείγμα των τυριών πάνω στα man’oushe, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και τα ψήνουμε στον φούρνο για 5 λεπτά. Σερβίρουμε αμέσως.
 
Tip
• Αν δεν σας αρέσει η γεύση της ξινομυζήθρας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τρίμμα φέτας ή κατίκι.



Αρκετά είπαμε, πάμε τώρα να τα τσακίσουμε !!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου