Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Profiterol

Τσικνοπέμπτη, λοιπόν, αύριο και αν επιλέξατε και εσείς να γιορτάσετε σε κάποιο σπίτι με φίλους ή και μόνοι σας τότε σίγουρα θα έχετε προμηθευτεί ήδη τα απαραίτητα κρεατικά για το τσίκνισμα. Μήπως όμως ξεχάσατε το γλυκό...??
Μετά από ένα σχετικά λιπαρό γεύμα ταιριάζει απόλυτα ένα γλυκό δροσιστικό. Αυτό που σας προτείνουμε είναι το πασίγνωστο προφιτερόλ που σίγουρα θα σας δροσίσει αλλά και θα ικανοποιήσει την όρεξη σας για γλυκό. Και πιστέψτε είναι πολύ πολύ απλό και μπορούμε να το έχουμε έτοιμο από την προηγούμενη μέρα. Ας το φτιάξουμε, λοιπόν..!!


Κρέμα patisserie:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα στη φωτιά 500 ml γάλα (μείον μια κούπα) και 1/2 κούπα ζάχαρη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα  2 και 1/2 κουταλιές σούπας κορν φλάουρ, το γάλα που κρατήσαμε, 1 βανιλίνη, 1 κουτ. σούπας αλεύρι κοσκινισμένο και 2 μικρούς κρόκους αυγού. Όταν το γάλα βράσει, χύνουμε λίγο στο μπολ και ανακατεύουμε πολύ καλά να μη σβολιάσει. Μετά χύνουμε το περιεχόμενο του μπολ πίσω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ξανά πάνω στη φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να πήξει. Σκεπάζουμε την κρέμα με διαφανή μεμβράνη που θα πρέπει να είναι σε επαφή με την επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα και να μην ξινίσει. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.


Κρέμα σοκολάτας:
Σε μια κατσαρόλα στη φωτιά, βάζουμε 700 ml γάλα (μείον μια κούπα), 8 κουτ. σούπας ζάχαρη, 6 κουτ. σούπας κοσκινισμένο κακάο και ανακατεύουμε ελαφρώς. Στο γάλα που κρατήσαμε (να είναι κρύο) διαλύουμε 5 κουτ. σούπας κορν φλάουρ. Όταν το περιεχόμενο της κατσαρόλας ζεσταθεί πολύ καλά ρίχνουμε και το γάλα με το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει. Προσοχή θα πήξει ξαφνικά οπότε δε σταματάμε το ανακάτεμα.Όταν πήξει αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε 125 γρ κουβερτούρα ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει. Σκεπάζουμε με μεμβράνη με τον ίδιο τρόπο όπως και στην παραπάνω κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.


Συναρμολόγηση: 
Για να γλιτώσουμε τον κόπο να φτιάξουμε τα σουδάκια μόνοι μας μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με κρουασανάκια (προτείνω τα κρουασανάκια Στεργίου). Είναι πολύ καλή επιλογή ταιριάζουν υπέροχα και δεν έχουν ιδιαίτερα έντονη γεύση (όπως πχ. το τσουρέκι). Κόβουμε από κάθε κρουασανάκι  τις άκρες, το κόβουμε στη μέση (κατά πλάτος) και το ανοίγουμε σαν σαντουϊτσάκι. Βρέχουμε κάθε πλευρά με λίγο γάλα και βάζουμε σε κάθε σαντουϊτσάκι 1 κουτ. γλυκού κρέμα patisserie.
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπωλ (ή μικρά ατομικά) και βάζουμε στον πάτο ελάχιστη κρέμα patisserie. Τοποθετούμε 4-5 κρουασανάκια από πάνω ξανά κρέμα patisserie και από πάνω κρέμα σοκολάτας. Με ίδιο τρόπο κάνουμε άλλες δύο στρώσεις και τελειώνουμε με κρέμα σοκολάτας. Γαρνίρουμε με σαντιγί ή τριμμένη σοκολάτα. Απλά τέλειο!!!



2 σχόλια: